KATILAPAM
4 biji tapai
41/2 cawan air
4 cawan tepong beras (1 bungkus)
2 cawan gula
1 sudu teh Eno (1 paket kecil)
1 sudu teh bicarbonate of soda
Caranya
Kisar tapai, gula dan air. Tepong beras dicampur dengan bicarbonate of soda. Adunan tapai tadi digaul dengan tepong beras. Diperap selama 6 jam barulah dimasukkan eno.
Kemudian bahagi-bahagikan adunan ke dalam mangkok dan diwarnakan (merah jambu, kuning dan hijau) mengikut kesukaan masing-masing. Simpan paper cup ke dalam acuan (tart) supaya tidak melekat. Kemudian bolehlah dikukus selama 10 - 15 minit.
SAUSAGE ROLL
1 bantal Roti Paun (berwarna-warni)
2 kotak Sausage/stik ketam (direbus)
mayonaise
cheese keping (dipotong 2)
Caranya
Roti paun digiling kemudian disapu dengan mayonaise. Taruh cheese diatasnya, setelah itu susun sausage kemudian digulung. Potong roti paun menjadi 3. Susun di dalam paper cup dan hidangkan.
RENDANG DAGING
Bahan-bahannya
1 kg daging (dipotong nipis-nipis) - Goreng lalu tumbuk ketika masih panas
Di perap dengan kicap pekat.
1 - 2 cawan minyak masak
1 - 1 ½ sudu besar kicap pekat
3 sudu besar lada kisar
½ kg bawang merah - }
5 ulas bawang putih - } - dikisar
1” halia - }
5 batang serai (dititik)
1 sudu besar asam jawa
2 tin santan (pati santan)
1 ½ sudu besar gula
1 tin kelapa kering (untuk kerisik)
Gula
garam & serbuk perasa
Caranya
Panaskan kuali dan gorengkan daging. Kemudian daging ditumbuk sedikit ketika masih panas. Kemudian masukkan kicap pekat dan diperap sebentar.
Tumis lada kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar dan juga serai.
Kemudian masukkan daging dan dikacau perlahan-lahan. Masukkan santan dan asam jawa dan masak sehingga kuahnya agak kering. Masukkan kerisik, gula, garam dan sedikit serbuk perasa. Siap untuk dihidang.
AGAR-AGAR MARBLE
Bahan-bahanya
2 paket agar-agar [375gm]
10 biji telur
16 oz mentega [454gm]
1 tin susu ideal
8 sudu makan tepong kastard
4 ½ cawan gula
4 sudu makan cocoa
24 gelas air [ gelas duralex]
Caranya
Agar-agar dicuci kemudian dimasak bersama air hingga larut, dikacau perlahan kemudian masukkan gula, dikacau lagi.
Sementara menanti gula larut, bancuh telur hingga kembang kemudian masukkan mentega, susu ideal dan tepong kastard. Setelah sebati semuanya masukkan adunan ini ke dalam agar-agar.
Bila sudah pekat adunan tadi, bahagikan kepada dua bahagian.
1 bahagian bubuh cocoa dan 1 bahagian biarkan kuning..
Masukkan kedalam takir berselang-seli, cocoa dan kuning. Kemudian digaris dengan pisau. Biarkan beku sebelum dipotong.
SAMBAL TAHAI
½ kilo tahai (ikan tamban/aur-aur)
5 sudu bawang merah - dikisar
2 sudu bawang putih - dikisar
5 sudu lada kisar
Satu mangkuk air asam jawa
2 biji bawang besar - dihiris
Gula
Garam
Serbuk perasa
Caranya
Tahai dibuang tulang dan dimesin sebentar.
Tumis bawang merah dan bawang putih masukkan lada kisar hingga keluar minyak. Kemudian masukkan air asam jawa, bubuh garam, serbuk perasa dan gula.
Masukkan tahai gaul hingga sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar hiris.