Bahan-bahannya
1 kg daging (dipotong nipis-nipis) - Goreng lalu tumbuk ketika masih panas
Di perap dengan kicap pekat.
1 - 2 cawan minyak masak
1 - 1 ½ sudu besar kicap pekat
3 sudu besar lada kisar
½ kg bawang merah - }
5 ulas bawang putih - } - dikisar
1” halia - }
5 batang serai (dititik)
1 sudu besar asam jawa
2 tin santan (pati santan)
1 ½ sudu besar gula
1 tin kelapa kering (untuk kerisik)
Gula
garam & serbuk perasa
Caranya
Panaskan kuali dan gorengkan daging. Kemudian daging ditumbuk sedikit ketika masih panas. Kemudian masukkan kicap pekat dan diperap sebentar.
Tumis lada kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar dan juga serai.
Kemudian masukkan daging dan dikacau perlahan-lahan. Masukkan santan dan asam jawa dan masak sehingga kuahnya agak kering. Masukkan kerisik, gula, garam dan sedikit serbuk perasa. Siap untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment